Kwaliteitszorg in uitvoering

Kwaliteitszorg in uitvoering.


Je kunt erover praten, je kunt het meten, maar je moet het vooral doen!

Daarom zijn wij uniek in ons instrument, omdat het toegankelijk is voor iedere werknemer op de werkvloer. 

Kwaliteitszorg is namelijk niet alleen van het management. Zij zijn verantwoordelijk, ze zijn faciliterend en ook uitvoerend. Maar in de dagelijkse gang van zaken is iedereen verantwoordelijk en uitvoerend. Dus het management heeft alleen de faciliterende rol extra.

Bij de meeste scholen, besturen en ook instrumenten blijft de rol van de kwaliteitszorg liggen bij het management.

Vervolgens worden er (interne) audits gedaan om de kwaliteitszorg te meten. De teamleden krijgen dan te horen of het goed is of niet. Ook worden zij geconfronteerd met de oplossingen die daaruit volgen.

Mijn inziens is de kwaliteitszorg van allen tegelijk, daarnaast ook Verantwoording van de (G) MR. zo was ik eens op een school waar de MR in verontwaardiging zei: hoe kan deze school een onvoldoende van de inspect hebben gekregen. Nou omdat ook jullie hebben liggen te slapen.

Heel veel dingen worden officieel gedaan en gemaakt en liggen vervolgens de komende jaren op de plank. Ieder jaar leg je verantwoording af, komt tot de conclusie dat de resultaten (weer) niet zijn behaald en bedenkt een oplossing. Doordat dit zoveel tijd opneemt, vergeet je wat je komend jaar zou doen.

Nog belangrijker, vergeten we dat wat goed gaat of verbeterd is goed te borgen. Tussentijds strart een nieuwe directeur of intern begeleider dan wel kwaliteitscoördinator en beginnen we weer opnieuw.

De meest gehoorde klacht van leerkrachten is de werkdruk: we doen heel veel zaken dubbel of dingen die geen prioriteit hebben.bij officiële documenten moeten we steeds opnieuw dezelfde informatie doorgeven zoals de visie en missie, de doelgroep en de opbrengsten. Hoe fijn als alles voor eens en altijd opgeborgen zit in 1 kwaliteitsinstrument, wat gebruikt wordt door het gehele team, maar waar maar 1 persoon toegang heeft tot aanpassen en vernieuwen.

Ongeacht wie er aan het roer staat en hoe lang deze blijft, de kwaliteit in 1x goed geborgd.

Omdat je wel wil gaan voor continue improvement, maak je ieder jaar een nieuw document aan, met 1 druk op de knop en alleen de verlopen data of andere aanpassingen hoef je bij te stellen.

Dat zorgt dat Data-Coach werkdruk-verlichtend werkt.

Aan het einde van het jaar kun je het desnoods printen en uitgeven aan je bestuur en MR, zo heb je de verantwoording van je dagelijks handelen binnen de kwaliteit en kwaliteitszorg helemaal op orde. 

Je hoeft niet ingewikkeld te doen, wij maken het je makkelijk en toch verantwoord!


Data-Coach.